Valójában ez az étel elég sok animében megjelenik, vagy minimum hallhatunk róla, sőt lehet, hogy van olyan karakter bármelyik animében, akinek ez a kedvence, de számomra az Oofuriban jelent meg először úgy a curry, hogy kedvem támadt azonnal enni is belőle.
A curry eredendően indiából származik, de mint annyi féle ételnek (például palacsinta) többféle értelmezése is létezhet és létezik is.
Azt most leszögezném, hogy bár a hozzávalókból úgy tűnik majd nem túl nagy adag az, ami lesz ebből az ételből, de én már nem egyszer készítettem el ezt a finomságot és bizony szép nagy adag készíthető el keevés dologból, s gondolom ez a legnagyobb előnye.
Na de nem is szaporítanám tovább a szót,sokan úgy sem olvassák el a felvezetőimet, csak magamnak pötyörészem.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell (de marhahúsból is készíthető, csak az lassabban puhul meg és fő át)
- 2 db nagy sárgarépa
- 1 db burgonya (lehet ez is nagy)
- 1 db alma
- 1 fej vöröshagyma
- 1-3 gerezd fokhagyma (ki mennyire szereti)
- olaj
- curry por (vagy curry kocka. Én édeskés Curryport használok! )
- kurkuma
- gyömbér (nyers, de port is használhattok)
- cayenne bors (vagy őrölt chili néven található még, nyugi nem lesz csípős)
- só, babérlevél
- szójaszósz
Elkészítés:
- A húst kockázzuk fel olyan méretűre, ami ízlésünknek megfelelő, és aprítsuk fel a vörös és foghagymát mellé.
- Az almát és az egyik répát pucoljuk meg és reszeljük le, valamint a másik répát és a kruplit pedig kockázzuk fel szintén ízlés szerinti méretre. (répát én karikázni szoktam)
- Egy fazékban vagy lábasban közepes lángon, kevés olajon pároljuk meg a hagymát, ha kicsit üveges akkor tegyük rá a fokhagymát és a húst. (nem kell sűrűn kevergetni, csak olykor forgassuk meg a húst)
- Ha a hús kifehéredett szinte mindenhol, a reszelt alma és répa keverékét tegyük rá, és jól keverjük el körülbelül három percig.
- Ha kellően összejeveredett, adjuk hozzá a felkockázott krumplit és répát, majd öntsük fel vízzel. Én körülbelül egy ujjnyival többet teszek rá, hogy la leforr belőle, ne kelljen utólag a vizet pótolni, de nem szabad túlságosan felönteni.
- Én már ekkor szoktam beletenni a fűszereket, valamint a szójaszószt, hogy átvegyen kicsit az ízéből, és ha nem tartom elég pirosnak a színét, egy kis sima hazai édes fűszerpaprikával dobom még fel, ártani nem fog neki. Curryből kell a legtöbb, egy csapott evőkanál mehet bele, gyömbérből elég egy kávéskanálnyi reszelék, kurkumából sem kell sok, elég egy kávéskanálnyi, cayenne borsból szintén, só ízlés szerint, babérlevél pedig 2-3 darab. Aki őröltet használ, egy fél kávéskanálnyi elég. Szójaszósz ízlés szerint mehet bele!
- Innentől körülbelül fél óra elég főzésnek, különben a krumpli fűlfő. Vegyük le a tűzről, és ismétfűszerezzük meg, de már csak pici mennyiségben, csak hogy felfrissüljenek az ízek.
- Hagyjuk egy picit állni, és párolt rizzsel máris fogyasztható!
~*~
Ez a recept természetesen formálható ízlés szerint. A végeredmény nálam mindig egy kellemes, enyhén édeskés de finom sós étel lesz. Az almát nem érezni, mert teljesen pépes lesz és átveszi a fűszerek ízét, és a csípősség csak kellemes bizsergető érzés formájában jelenik meg. (Teszem ezt hozzá úgy, hogy én nem szeretem a csípős ételeket és szószokat!!! )
(Igen, ez egy rizsből formált macska akart lenni, de még nagyon kezdő próbálkozás volt xDD )
Amit kiegészítésként hozzá tudnék tenni, azt sajnos nem tudom pontosan megfogalmazni. A japán currynek is rengeteg fajtája van, ki hogyan szereti, így nem igazán tudok olyat hozzátenni, mennyiben tértem el az eredeti recepttől. Szerintem nem sokban, és ízben elég közel lehetek a célomhoz, még ha kevésbé csípősen is.
Ha te is elkészítetted, oszd meg velem akár itt, vagy esetleg facebookon a képet, és véleményt is szívesen fogadok az élményről!
Kassai~ ^^