Egyszerűen, magyarosan, fanatikusan

Anime Konyha

Japán curry || Ookiku Furikabutte

2017. január 08. - Anime Konyha

Valójában ez az étel elég sok animében megjelenik, vagy minimum hallhatunk róla, sőt lehet, hogy van olyan karakter bármelyik animében, akinek ez a kedvence, de számomra az Oofuriban jelent meg először úgy a curry, hogy kedvem támadt azonnal enni is belőle. 

A curry eredendően indiából származik, de mint annyi féle ételnek (például palacsinta) többféle értelmezése is létezhet és létezik is. 

Azt most leszögezném, hogy bár a hozzávalókból úgy tűnik majd nem túl nagy adag az, ami lesz ebből az ételből, de én már nem egyszer készítettem el ezt a finomságot és bizony szép nagy adag készíthető el keevés dologból, s gondolom ez a legnagyobb előnye. 

Na de nem is szaporítanám tovább a szót,sokan úgy sem olvassák el a felvezetőimet, csak magamnak pötyörészem. 
  
Hozzávalók: 

  • 1 egész csirkemell (de marhahúsból is készíthető, csak az lassabban puhul meg és fő át) 
  • 2 db nagy sárgarépa 
  • 1 db burgonya (lehet ez is nagy)
  • 1 db alma 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-3 gerezd fokhagyma (ki mennyire szereti) 
  • olaj
  • curry por (vagy curry kocka. Én édeskés Curryport használok! )
  • kurkuma
  • gyömbér (nyers, de port is használhattok) 
  • cayenne bors (vagy őrölt chili néven található még, nyugi nem lesz csípős)
  • só, babérlevél
  • szójaszósz

 

Elkészítés: 

  1. A húst kockázzuk fel olyan méretűre, ami ízlésünknek megfelelő, és aprítsuk fel a vörös és foghagymát mellé.
  2. Az almát és az egyik répát pucoljuk meg és reszeljük le, valamint a másik répát és a kruplit pedig kockázzuk fel szintén ízlés szerinti méretre. (répát én karikázni szoktam)
  3. Egy fazékban vagy lábasban közepes lángon, kevés olajon pároljuk meg a hagymát, ha kicsit üveges akkor tegyük rá a fokhagymát és a húst. (nem kell sűrűn kevergetni, csak olykor forgassuk meg a húst)
  4. Ha a hús kifehéredett szinte mindenhol, a reszelt alma és répa keverékét tegyük rá, és jól keverjük el körülbelül három percig. 
  5. Ha kellően összejeveredett, adjuk hozzá a felkockázott krumplit és répát, majd öntsük fel vízzel. Én körülbelül egy ujjnyival többet teszek rá, hogy la leforr belőle, ne kelljen utólag a vizet pótolni, de nem szabad túlságosan felönteni. 
  6. Én már ekkor szoktam beletenni a fűszereket, valamint a szójaszószt, hogy átvegyen kicsit az ízéből, és ha nem tartom elég pirosnak a színét, egy kis sima hazai édes fűszerpaprikával dobom még fel, ártani nem fog neki. Curryből kell a legtöbb, egy csapott evőkanál mehet bele, gyömbérből elég egy kávéskanálnyi reszelék, kurkumából sem kell sok, elég egy kávéskanálnyi, cayenne borsból szintén, só ízlés szerint, babérlevél pedig 2-3 darab. Aki őröltet használ, egy fél kávéskanálnyi elég. Szójaszósz ízlés szerint mehet bele! 
  7. Innentől körülbelül fél óra elég főzésnek, különben a krumpli fűlfő. Vegyük le a tűzről, és ismétfűszerezzük meg, de már csak pici mennyiségben, csak hogy felfrissüljenek az ízek. 
  8. Hagyjuk egy picit állni, és párolt rizzsel máris fogyasztható! 

 

~*~

Ez a recept természetesen formálható ízlés szerint. A végeredmény nálam mindig egy kellemes, enyhén édeskés de finom sós étel lesz. Az almát nem érezni, mert teljesen pépes lesz és átveszi a fűszerek ízét, és a csípősség csak kellemes bizsergető érzés formájában jelenik meg. (Teszem ezt hozzá úgy, hogy én nem szeretem a csípős ételeket és szószokat!!! )

400607_688597717828713_1720267398_n.jpg(Igen, ez egy rizsből formált macska akart lenni, de még nagyon kezdő próbálkozás volt xDD )

 

Amit kiegészítésként hozzá tudnék tenni, azt sajnos nem tudom pontosan megfogalmazni. A japán currynek is rengeteg fajtája van, ki hogyan szereti, így nem igazán tudok olyat hozzátenni, mennyiben tértem el az eredeti recepttől. Szerintem nem sokban, és ízben elég közel lehetek a célomhoz, még ha kevésbé csípősen is. 

Ha te is elkészítetted, oszd meg velem akár itt, vagy esetleg facebookon a képet, és véleményt is szívesen fogadok az élményről! 

Kassai~ ^^

A bejegyzés trackback címe:

https://animekonyhamagyarosan.blog.hu/api/trackback/id/tr9512109387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása