Egyszerűen, magyarosan, fanatikusan

Anime Konyha

Onigiri || Diamond no Ace

2018. november 10. - Anime Konyha

Az onigirit szerintem nincs olyan anime kedvelő ember, aki nem ismeri. Ha szereti, ha nem, de annyira általános, mint nálunk egy szendvics zsemléből. Mindenhol megjelenik, és pont ezért talán nem túl érdekes, nem is különleges mégis egy olyan apróság, amit egy japán kultúrát kedvelő ember biztosan szívesen megkóstolna, persze csak a sushi után. 
Egy kissé csalóka most a cím, mivel nem ebbn az animében találkoztam először ezzel az étellel, viszont ebben van egy olyan jelenet, ami nagyon is emlékezetes volt számomra, és megmutatta, hogy egy a nagyon puritán kis étel mennyire változatos lehet. Nagyon szeretem a variálható ételeket, és ez egy ezek közül. 

Most a kedvenc verziómat hoztam el nektek, ami elkészíthető zöldség/rizspároló eszköz nélkül is, és amit nagyon sokszor elkészítettem már, mi több, MondoConra is vittem már belőle és kínáltam meg másolat is. 

Kezdjünk is bele: 

Hozzávalók:

  • 1 csésze rizs (lehet natúr, nem kell sushi rizs, de legyen gömbölyű szemű)
  • 2 kis csomag surimi
  • majonéz
  • alga lapok
  • (mint látható lent a képeken, ez alkalommal tettem bele lenmagot is, de általában nem szoktam)

Elkészítés: 

  1. A rizst langyos, de minál hdegebb vízzel mossuk át háromszor szűrő segítségével, majd öblítsük le alaposan, és tegyük félre száradni. Ettől szép fehérek lesznek a rizsszemek. (Én már előző este megmosom, hogy másnapra szinte teljesen megszáradhasson) 
  2. A száraz rizst tegyük egy vastag falú edénybe, aminek van pontosan illeszkedő fedője! Öntsük fel másfél csésze vízzel. Fontos, hogy nem kell bele sem só, se semmi más! Tegyük rá a fedőt, és a tűzhely legmagasabb fokozatán tegyük oda főni. Ha a gőz már vadul emelgeti a fedőt, akkor kapcsoljuk le az edény alatt a tüzet, és tegyük félre kb. fél vagy egy órára. A fedőt végig TILOS megemelni, mert a bennragadt gőzben párolódik a rizs!
  3. Ha a pihenőidő után még maradt alatta egy kis víz, kis lángontegyük vissza, míg el nem párolog mind. 
  4. Kockázzuk fel a surimit, majd majonézzel együtt keverjük a rizshez. (A majonéz tetszés szerint adagolható, én ha nagyobb csészével készítem, 2-3 evőkanál is belemegy. Túl sok sem jó, mert folyós lesz és túl tömény) dsc09381.JPG
  5. Készítsünk elő egy edényben langyos vizet és sót. (Ezen a részen én már nem szeretek pepecselni, így sózott vizet készítek ki, nem pedig egyenként vizezem és sózom a kezem). 
  6. Készítsük elő a méretre vágott alga-lapokat, és fektessük el az asztalon egyet. 
  7. Vizezzük és sózuk be a kezünket, vegyünk a markunkba egy tetszőleges adagot a rizsből és próbáljuk meg háromszög formára gyúrni. (Kapható már onigiri műanyag forma is annak, aki nem szeret bajlódn a  formálással vagy ügyetlen, én nem szoktam használni, mert szeretem magam gyúrni akkor is, ha nem lesznek tökéletesen egyformák.)
  8. Fektessük a háromszögünket az alga lapra, és csomagoljuk bele ahogy tetszik. (ha nem azonnali fogyasztásra készül, célszerű azonnal folpackon megcsinálni eszt, és az algával együtt becsomagolni). 
  9. Ezzel kész is van az onigirink. Hűtőben célszerű tárolni értelemszerűen, és így maximum 1,5-2 napig fogyasztható, de jobb minél hamarabb behabzsolni. 

~*~

Remélem tetszett nektek a leírásom erről az "egyszerű" de nagyszerű ételről. A varázsa számomra tényleg az, hogy sokféleképpen ízesíthető még, szinte nincsenek határok. Készíthető sima sonkával is, garnélával, sajttal, savanyított szilvával. 

Azt fontos tudni, hogy az eredeti verzió szerint nem így kell összekeverni a rizst a többi hozzávalóval. Általában a rizst magában formálják marokban, és formálás közben a közepére szoktak tenni gombócnyi adagokat ízesítésnek. Olyan is van, aki minden nélkül szereti, csak magában a rizst algával. 

Ha te is elkészítetted, ne feletsd el megmutatni nekem itt vagy facebookon kommentben, igazán kíváncsi vagyok. 

Köszönöm, hogy elolvastad ^-^ 

Itadakimasu! 

dsc09385.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animekonyhamagyarosan.blog.hu/api/trackback/id/tr8014364385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása