Egyszerűen, magyarosan, fanatikusan

Anime Konyha

Árpa tea recept || Általános anime megjelenés

2016. december 18. - Anime Konyha

Tudom elég meglepő, hogy már rögtön így az elején eltérek a "fő irányvonaltól", de két dolgot tudni kell. 
Én egy szörnyen teafanatikus egyén vagyok, aki ismer, az tudja, valamint, mint minden japán konyhában ezen egyszerű dolog elkészítéásénél is jelen van az alapvetően rá jellemző aprólékos tisztaság. 

Sokan nem tudják, de ez az ital nagyon könnyen elékszíthető itthon is. Na de folytassuk a lényeggel. 

Az árpatea nagyon sok animében elhanzik. A japánoknál annyira népszerű, hogy olyan formában is kapható náluk az ital, mint nálunk az ice teák, és évszakhoz illően szokták maguk is fogyasztani. 
Nem mellékesen pedig még egészségesebb is, mint az itthon kapható "lőrék". 

Biztos sokan vagytok, akik már minimum nagymamátoktól, hallottátok már a gerslit, sőt talán van aki evett is, mert a jó öreg nagymama féle káposztás ételek bizony azzal készülnek. Ez egyben az árpa is, amiből nem csak sört készítenek. 

A hozzávalók listája nagyon rövid: tumblr_o655rdolke1twkhq6o1_400.gif

  • 50 g árpagyöngye (gersli) 
  • 7,5 dl víz 

Tényleg csak ennyi kell hozzá, ezen felül viszont bárki ízlés szerint úgy édesíti és azzal, amivel akarja. Cukor, méz, citromlé, miegymás. 


Elkészítése: 


  1. Az árpagyöngyét szűrőben hideg vízzel mossuk át alaposan (nem kell nagyon dörzsölgetni, csak finoman, kézzel), majd csepegtessük le. Ha nagyjából lecsöpögött, papírtörlőre borítsuk rá és itassuk le a maradék vizet is róla. 
  2. A szárazra törölt árpát teflonos serpenyőbe tegyük és kis lángon pirítsuk addig, míg halvány barnás színe nem lesz (ez arra is érvényes, amely árpagyöngye vagy gersli zacskójára rá van írva, hogy pirított!) 
    Fontos, hogy kis lángon legyen pirítva, valamint nem kell folyamatosan kevergetni, de ne hagyjuk a tűzön! 
  3. Amint kellő színűre pirult, tegyük egy lábasba, és öntsük rá a vizet. Szintúgy kislángon főzzük fel, és amint elkezdett forrni a víz, onnantól számítva 10-15 percig főzzük tovább. 
  4. Ez után már nincs más dolgunk, mint csészékbe szűrni a kész italunkat. Mielőtt ízesítjük, kóstoljuk meg, hogy milyen (hisz leggyakrabban japánban is ízesítés nélkül isszák). 

 

~*~

Remélem hasznos volt számotokra is ez a receptecske, és ízleni is fog az elkészült ital ^^ Tényleg olcsón beszerezhető az árpa, és az elkészítés sem bonyolult, az eredmény pedig egészséges. Télen-nyáron egyaránt elkészíthető, hidegen és melegen is finom. 

Íme az én elkészített teám: 


dsc08664.JPG



A végén össze "szoktam" gyűjteni, hogy miben térek el az eredeti japán receptektől, de itt semmit nem tudok felsorolni, ha csak nem magát az árpát, mert biztos vagyok benne, hogy kicsit más lehet az íze annak, amit itthon kapni, és amit Japánban. Meg talán csak azt, hogy én mivel ízesítettem ;) 

Tettem bele barnacukrot és citromlevet, mert én a sima teákat is úgy szoktam inni. 

Ha te is elkészítetted, írd meg kommentben, hogy neked hogy tetszett az ital! 


Kassai~ ^^

A bejegyzés trackback címe:

https://animekonyhamagyarosan.blog.hu/api/trackback/id/tr5912055997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása