Aki aktívan követi az animét, teljesen biztos, hogy ismeri ezt az ételt. A fanatikusok már rögtön társítják is hozzá a Vkusno! - kifejezést.
Ez a főszereplőnk kedvenc étele, s látjuk már az elejétől milyen lekesen lapátolják magukba.
Az étel elkészítése valójában sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.
Természetesen én úgy készítettem el, ahogy a helyi körülményekhez mérten lehetséges, de a 2016-os Animekarácsonyon teszteltem sok-sok emberkén a kész ételt és 99%-os arányban nagyon ízlett mindenkinek.
Ezért a saját receptemet írnám le nektek, a végén pedig összefoglalnám mi az, amiben eltér a hagyományos japán ételtől.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- rizs
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- újhagyma vagy metélőhagyma (esetleg borsó)
- tojás
- 1 tarjaszelet
- 1 ek cukor
- só
- bors
- szójaszósz
- mirin
- dashi por
- víz
- zsemlemorzsa
- liszt
Elkészítés:
- Egy bögre rizst pirítsunk fehérre némi olajon, majd önsük fel kétszer annyi vízzel (egy picivel lehet több) sózzuk meg ízlés szerint és hagyjuk párolódni fedő alatt kis-közepes lángon. (Nem kell és nem is szabad kavargatni míg a vízben fő). Elég neki 15-20 perc, a láng méretétől függ, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni fedő alatt.
- A fej vöröshagymát szeleteljük fel olyan módon, ahogy tetszik. Lehet vékonyan, kényelmesen vastagon, mindegy, majd tegyük félre.
- Készítsük elő a húst. A tarjaszeletet klopfoljuk meg. Nem kell laposra, csak épp hogy összezúzzuk kicsit a húst. Csipet sóval és borssal szórjuk meg. A hús széleit hasítgassuk be egy jó éles késsel, hogy körülbelül milyen szeleteket akarzunk majd vágni a végén. (Fontos! Nem szabad teljesen bevágdosni, nem is kell, hogy teljesen végigérjen a kés mindkét oldalra, csak egy erős jelölést adunk magunknak ezzel, plusz kényelmesebben át is sül a husink.)
- Panírozzuk be a húst: beleforgatjuk lisztbe, tojásba, végül zsemlemozsába jó alaposan, és közepes lángon felforrósított olajban kisütjük míg a panír aranybarna nem lesz - nem szabad gyorsan sütni, mert a hús nyers és kemény lesz. Végül papírtörlőre vagy rácsra szedjük, hogy lecsepegjen róla az olajfelesleg.
- Elkészítjük a szószt: mértékegységnek egy adaghoz, én egy 2 centiliteres felespoharat használtam. ( Picit több az adag mert csurig öntöttem, így aki átszámolja az egységeket, 25 ml-el számoljon )
2 egység víz, 1 egység (sós)szójaszósz, fél egység mirin, 1 csapott kávéskanál dashi por, 1 evőkanál cukor. - Ezt magasfalú serpenyőben elkezdjük felmelegíteni, és amint a cukor felolvadt, beletesszük a felszeletelt hagymát. Kis lángon hagyjuk párolódni, mert nem kell felforralni. Amint a hagyma kezd áttetsző lenni, és átvenni a szósz barnás színét, valamint teljesen megpuhult, üssüng rá egy tojást és kényelmesen kavargassuk el míg megsül a tojás. A szósz ezen állaga lehet folyós is, sűrűbb is, minden formában jó lesz.
- Ez után már nincs más dolgunk, mint összeállítani a tál ételt. Szedjünk a tányérra rizst, egyengessük el teljesen, erre öntsük a szószt, majd a szelet húst vágjuk fel a látható hasítások szerint, és toljuk rá a szószra. Az egészre szórhatunk felszelt újhagymát vagy metélőhagymát (vagy borsót).
Ezzel kész! Itadakimasu ^^
Aki még kíváncsi rá, annak leírom ide, hogy miben különbözik az eredeti recepttől az, amit én most itt fent leírtam.
Az igazság az, hogy nagyon kevés dologban, és éppen ez a jó benne. A rizst japánok nem így készítik el, de ezt nyilván mindenki tudja szinte. Megmossák előtte hagyoményosan, majd szó szerint csak párolják a rizst, és nem pirítják, ahogy én ezt fent tettem.
A másik ilyen eltérés az összeállításban van. Míg én külön hagytam a húszt és a szószt a végéig, addig a japán recept szerint így készül:
Amikor már kellően puhára párolódott a hagyma, a felszeletelt húst rá kell tolni és erre kell ütni a tojást. Az egész akkor készül el, ha a tojás éppenhogy megsült és ezt az egészet toljuk rá a rizsre tálalás előtt.
Minden más ugyan úgy készült el, ahogy "kell".
Megjegyzés érdeklődőknek: A hozzábalókat én a fővárosban szereztem be, a Központi Vásárcsarnok melletti ázsiai fűszeresnél.
Köszönöm szépen, hogy elolvastad, és jó étvágyat a kész ételhez, ha elkészítetted.
Kassai~ ^^